Ο χειμώνας είναι καθ’οδόν και μαζί με αυτόν είναι η ώρα να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τους σημαντικότερους ψεκασμούς στο κήπο μας.
Ας μην υποτιμούμε διόλου λοιπόν τους απαραίτητους ψεκασμούς του χειμώνα.. γιατί λειτουργούν κυρίως φυτοπροστατευτικά μειώνοντας τις πιθανότητες τα φυτά μας να προσβληθούν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου (άνοιξη, καλοκαίρι) από κοινές ασθένειες!
Ο λόγος για τον υγρό χαλκό ο οποίος είναι βιολογικά ενεργός κατά των μυκήτων και των βακτηρίων που αναπτύσσονται στα φυτά μας.
Γιατί είναι απαραίτητος ο χαλκός;
Ο χαλκός ενεργοποιεί ορισμένα ένζυμα στα φυτά εμπλεκόμενα στη σύνθεση της λιγνίνης και είναι απαραίτητος σε πολλά συστήματα ενζύμων.
Απαιτείται επίσης στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, είναι απαραίτητος για την αναπνοή των φυτών και βοηθά στο φυτικό μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.
Ο χαλκός χρησιμεύει επίσης για την ενίσχυση της γεύσης και του χρώματος στα λαχανικά και του χρώματος στα άνθη.
Στην περίπτωση ανεπάρκειας χαλκού, επειδή είναι ένα στοιχείο μη ευκίνητο, αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα έλλειψης εμφανίζονται στα νεότερα φύλλα.
✔ Ο χαλκός σε ρόλο λιπάσματος
Τα άλατα χαλκού (θειικός χαλκός) εφαρμόζονται συνήθως στο έδαφος για την παροχή χαλκού. Ωστόσο, αυτές οι μορφές χαλκού αντιδρούν εύκολα με άλλες χημικές ουσίες στο έδαφος και καθίστανται μη διαθέσιμες στο φυτό.
Προκειμένου να προστατευθεί ο χαλκός από την αντίδραση με άλλες χημικές ουσίες, τα χηλικά προϊόντα χαλκού είναι αυτά που δίνουν τη λύση.
Χρονική περίοδος εφαρμογής
Νωρίς το χειμώνα και μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου εφαρμόζουμε με βορδιγάλειο πολτό σε 2 επαναλήψεις αφήνοντας χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα μεταξύ των ψεκασμών για καλύτερη απόδοση. Δεν ψεκάζουμε κατά τη περίοδο της άνοιξης για να μη κινδυνεύσει ή νέα βλάστηση των φυτών μας.
Ασθένειες που επιρεάζονται
- Φυτόφθορα
- Περονόσπορος
- Εξώασκος
- Κορύνεο
- Μονίλια
Οι τρόποι εφαρμογής είναι απλοί καθώς εφαρμόζουμε είτε διαφυλλικά είτε μέσω ριζοποτίσματος.
Τα πλεονεκτήματα του χαλκού είναι:
► η μεγάλη προσκολλητικότητα και εξάπλωσή του στα φύλλα όπου εφαρμόζεται,
► η μεγάλη περίοδος δράσης και το μικρό κόστος.
Τα μειονεκτήματα του χαλκού είναι:
► σίγουρα η πιθανή φυτοτοξικότητα και
► η μεγάλη υπολειμματική διάρκεια στην ανίχνευση των φυτοφαρμάκων.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310-315300 ή βρείτε τα στοιχεία μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://anotherforest.com/contact/