5 Απλά βήματα για την συντήρηση του γκαζόν μας το χειμώνα.

Πριν αλλά και κατά την διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να κάνουμε κάποια απλά βήματα για τη συντήρηση του γκαζόν μας ώστε να τον βοηθήσουμε να αντεπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα στις συνθήκες. Ο χλοοτάπητας μας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και ειδικότερα όταν η θερμοκρασία μειωθεί κάτω από τους 5°C αρχίζει να παρουσιάζει σημεία καταπόνησης που γίνονται εντονότερα καθώς η θερμοκρασία πλησιάζει την περιοχή των 0°C ή μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Οι χλοοτάπητες στον ελληνικό χώρο δεν κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά σε οριακές καταστάσεις όπως συμβαίνει στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, του Καναδά και της βόρειας Ευρώπης. Ο κίνδυνος να υποστούν κακώσεις αυξάνεται για τα θερμόφιλα είδη ανάλογα με τη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ στα ψυχρόφιλα είδη είναι περιορισμένος.

Σε περιοχές με Μεσογειακό κλίμα (εκτός από τον λήθαργο που παρουσιάζουν θερμόφιλα είδη και που λειτουργεί προστατευτικά στην άμυνα τους προς το ψύχος) τα συνήθη συμπτώματα στη διάρκεια του ψύχους δεν είναι καταστρεπτικά σε μεγάλο βαθμό. Εμφανίζεται κυρίως απροθυμία βλάστησης και εξέλιξης του χλοοτάπητα, ο οποίος αραιώνει και αποκτά ένα κίτρινο χρωματισμό λόγω του περιορισμού της φωτοσύνθεσης.


5 συμβουλές για την συντήρηση του γκαζόν και το χειμώνα. 


1. Αύξηση του ύψους κοπής στο ανώτερο δυνατό σημείο που επιτρέπει ο χλοοτάπητας. 

Κουρεύουμε το γκαζόν μας και τον χειμώνα στο ανώτατο ύψος ,σε πιο αραιά διαστήματα περίπου 25-30 μέρες.

2. Σωστή λίπανση και τον χειμώνα. 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στην σωστή λίπανση του γκαζόν μας. Αφού έχουν περάσει οι καλοκαιρινοί μήνες ο χλοοτάπητας μας έχει καταπονηθεί λόγω καύσωνα ή υγρασίας  και έχει ανάγκη από ένα καλό λίπασμα που θα λειτουργήσει σαν τροφή και θα τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει πλέον στους χειμερινούς μήνες.

(Μπορείτε να προμηθευτείτε λίπασμα από το eshop μας εδώ : https://eshop.anotherforest.com/product/complesal-supra-25kg/ )

Tip: προσοχή στην αναλογία κάλιο προς άζωτο!

 

3. Περιορισμένο πότισμα.

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε τους χειμερινούς μήνες είναι να σταματάμε το πότισμα ή να το αφήνουμε να λειτουργεί με την ίδια συχνότητα όπως το καλοκαίρι.

Το σωστό είναι να περιορίσουμε το πότισμα του χλοοτάπητα μας  το χειμώνα αλλά ταυτόχρονα πολλές φορές ίσως χρειαστεί να το προσαρμόσουμε ανάλογα και με τον καιρό.

4. Διατήρηση ενός λεπτού στρώματος (thatch) που λειτουργεί προστατευτικά.

Πριν μπει ο χειμώνας καλό θα ήταν να αφήσουμε ένα λεπτό στρώμα thatch ( νεκρού χλοοτάπητα και χόρτων) ώστε να λειτουργήσει προστατευτικά για το υπόλοιπο υγιές γκαζόν μας από το κρύο αυξάνοντας τις πιθανότητες να παραμείνει υγιές .

 

5. Σωστός εξαερισμός του γκαζόν μας. 

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διατηρηθεί το γκαζόν μας είναι ο εξαερισμός του. Οπωσδήποτε λοιπόν πριν μπει ο χειμώνας και πριν ρίξουμε το λίπασμα στον γκαζόν μας θα πρέπει να έχουμε κάνει εξαερισμό. Ουσιαστικά ο εξαερισμός βοηθάει στο να απορροφάται καλύτερα η υγρασία , το οξυγόνο και το λίπασμα .

Tip: Καλό θα ήταν να κάνουμε εξαερισμό στο γκαζόν μας 2 φορές τον χρόνο.

 

 

Πέραν όλων των παραπάνω η συντήρηση του γκαζόν εξαρτάται και από την εφαρμογή ενός κατάλληλου προγράμματος συντήρησης.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310-315300 ή βρείτε τα στοιχεία μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://anotherforest.com/contact/