Ξερά κλαδιά στα κωνοφόρα || Ασθένειες και λύσεις

Οι ξηράνσεις των κωνοφόρων που παρατηρούνται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δράση μυκήτων, οι οποίοι προσβάλλουν τα κωνοφόρα, και οδηγούν στην καταστροφή τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους μύκητες οι σημαντικότεροι είναι οι: Seiridium unicorne, Botryosphaeria dothidea, Cercosporidium sequoiae, Phytophthora cinnamomi, Phomopsis juniperovora και Heterobasidion annosum.

Πιο ευαίσθητα σε προσβολή είναι τα είδη των κωνοφόρων που εισάγονται από άλλες χώρες(ή που εξάγονται προς άλλες χώρες, πχ Αμερική) και πολύ λιγότερο τα ενδημικά είδη. Παράλληλα όμως με την εισαγωγή δέντρων από άλλες χώρες, εισάγονται και είδη μυκήτων, τα οποία δεν υπήρχαν πιο πριν εδώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση αυτών των μυκήτων και τη μόλυνση των ενδημικών ειδών κωνοφόρων, τα οποία όμως μη έχοντας αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς(μέσω της εξελικτικής διαδικασίας) προς τα συγκεκριμένα είδη μυκήτων, καθίστανται αυτομάτως ευάλωτα.

Μετάδοση της ασθένειας 

Οι μύκητες είναι ένα από τα πιο εύκολα διαδιδόμενα είδη(με 1ο τους ιούς), κάτι που οφείλεται στον τρόπο πολλαπλασιασμού και εξάπλωσής τους.

Όσον αφορά τον τρόπο πολλαπλασιασμού τους, αυτός μπορεί να γίνει είτε μέσω σπορίων που παράγονται από τους μύκητες(εγγενής τρόπος πολλαπλασιασμού) , είτε μέσω οποιουδήποτε μικρού τμήματος του σώματος(θαλλού) των μυκήτων(αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού).

Η εξάπλωσή τους μπορεί να γίνει μέσω ζωντανών οργανισμών που μεταφέρουν άθελά τους σπόρια των μυκήτων, μέσω μολυσμένων εργαλείων/μηχανημάτων(πχ κλαδευτήρια, τσάπες) , μέσω του νερού επί&εντός του εδάφους ή ακόμα και μέσω του αέρα.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η μετάδοση&εξάπλωση της ασθένειας από τα μολυσμένα στα υγιή δέντρα είναι πολύ εύκολη.

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της προσβολής από τους μύκητες στα κωνοφόρα δέντρα, ειδικά στα αρχικά στάδια της προσβολής, ποικίλλουν και μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνευθούν και να ταυτισθούν με παρόμοια που οφείλονται σε προσβολές από έντομα, έλλειψη νερού, σκίαση των δέντρων, τροφοπενίες (έλλειψη θρεπτικών συστατικών), αλατότητα του νερού άρδευσης, τοξικότητες κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρεται η ελαφριά αλλαγή στο χρώμα των φύλλων από σκούρο/έντονο πράσινο σε πιο ανοιχτού χρώματος/μουντό(ανάλογα με το είδος του κωνοφόρου), κάτι που μπορεί να συμβαίνει είτε σε μεμονωμένους κλάδους, είτε σε ολόκληρο το δέντρο. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό μόνο από έμπειρο μάτι, καθώς η αλλαγή που συμβαίνει είναι πολύ μικρή.

Στη συνέχεια, και όσο προχωρά η ασθένεια, παρατηρούνται κιτρινίσματα ή/και ξηράνσεις φυλλαρίων, με παράλληλη έναρξη έκκρισης ρητίνης/κόμμεως σε κλαδίσκους.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της προσβολής κωνοφόρων από μύκητες είναι δυστυχώς πολύ δύσκολη, και σε κάποιες περιπτώσεις – ειδικά προχωρημένης προσβολής – αναποτελεσματική ή ακόμα και μη πραγματοποιήσιμη.

Η δυσκολία της αντιμετώπισης οφείλεται στον τρόπο που εγκαθίστανται και εξαπλώνονται οι μύκητες στα κωνοφόρα. Όπως προαναφέρθηκε(παράγραφος «ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ»), οι μύκητες προσβάλλουν και προχωρούν εντός των ηθμαγγειωδών δεσμίδων των δέντρων, φράσσοντας και νεκρώνοντας ουσιαστικά «τις φλέβες» του δέντρου, εμποδίζοντας την κίνηση νερού και θρεπτικών συστατικών εντός του δέντρου. Έτσι λοιπόν, η δράση οποιουδήποτε φυτοπροστατευτικού προϊόντος, ακόμα και διασυστηματικού (εκείνου δηλαδή που κινείται εντός και μέσω των κυττάρων των διαφόρων τμημάτων των δέντρων) εμποδίζεται από το φράξιμο που έχει προέλθει από τους μύκητες. Εάν μάλιστα υπάρχουν νεκρωμένα τμήματα του δέντρου εσωτερικά, είναι αδύνατη η μετακίνηση του φαρμάκου μεταξύ ζωντανών κυττάρων που ανάμεσά τους παρεμβάλλεται νεκρωμένος φυτικός ιστός, ευνοώντας έτσι τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό και εξάπλωση του μύκητα.

Καλύτερη από τη θεραπεία κρίνεται η πρόληψη, κάτι που άλλωστε ισχύει και με κάθε είδους ασθένεια σε ζωντανούς οργανισμούς.

Πρόληψη: Το ιδανικό είναι η πλήρης αποφυγή ύπαρξης της ασθένειας. Σε μια περιοχή όμως, όπου η ασθένεια ήδη υπάρχει(προσβεβλημένα δέντρα σε γειτονικούς κήπους κλπ), με παράλληλη αδυναμία ελέγχου και παραλαβής 100% υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού & δέντρων, απαλλαγμένων από ασθένεια, κάτι τέτοιο είναι μάλλον πρακτικά αδύνατον. (Θεωρητικά θα μπορούσε σε κάποια περιοχή όπου δεν υπάρχει η ασθένεια, να εγκατασταθούν υγιή δέντρα, οπότε να μην μας απασχολήσει καθόλου η αντιμετώπισή της).

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310-315300  ή βρείτε τα στοιχεία μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://anotherforest.com/contact/