Λάχανο: Τρόποι καλλιέργειας και συμβουλές!

Όλοι μας που αγαπάμε το πράσινο και τη φύση έχουμε θελήσει να καλλιεργήσουμε στο κήπο μας το λάχανο. Θεωρείτε το πιο εύκολο φυτό για καλλιέργεια και αξίζει να το δοκιμάσετε!

Στην Ελλάδα το λάχανο καλλιεργείτε τη φθινοπωρινή, την χειμερινή περίοδο και σε μερικές περιοχές και την άνοιξη.

 

Τύποι λάχανου
Τα λάχανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα διακρίνονται σε:
α) Υπερπρώιμα: Ωριμάζουν σε 55-60 ημέρες μετά τη μεταφύτευση και δημιουργούν συνήθως μικρό κεφάλι. Χρησιμοποιούνται σε πρώιμες ανοιξιάτικες καλλιέργειες.
β) Πρώιμα: Ωριμάζουν σε 85-90 ημέρες και καλλιεργούνται κυρίως για την καλοκαιρινή περίοδο.
γ) Μεσόψιμα: Ωριμάζουν τις 120 ημέρες (4 μήνες), είναι κατάλληλα για φθινοπωρινή φύτευση και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια.
δ) Όψιμα ή Χειμωνιάτικα λάχανα: Καλλιεργούνται σε περιοχές με ήπιους χειμώνες γιατί ωριμάζουν πολύ αργά και φυτεύονται από νωρίς το Φθινώπορο.
Ανάλογα με το χρώμα της κεφαλής και των φύλλων διακρίνονται σε:
Άσπρα λάχανα: Σχηματίζουν συμπαγή και αφράτη κεφαλή με χρώμα ανοιχτό πράσινο έως λευκό και το σχήμα της κεφαλής κωνικό ή σφαιρικό.
Κόκκινα λάχανα: Έχουν κοκκινωπά φύλλα και κεφαλή κόκκινο-άσπρη σφαιρική.
Λάχανα τύπου Σαβοΐας: Είναι λάχανα με γκριζοπράσινη κεφαλή και σγουρά φύλλα.
Σε γεωπονικά καταστήματα μπορούμε να βρούμε σπόρους ή φυτά λάχανου από τις διάφορες ποικιλίες, αλλά πολλοί προτιμούν σπόρους λάχανου σε υβρίδια. Τα υβρίδια του λάχανου έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ποικιλίες γιατί δίνουν πιο εύρωστα φυτά που είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και εχθρούς και έχουν ομοιόμορφη και πιο συγκεντρωμένη παραγωγή.

Image result for λαχανο φωτο

Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση του λάχανου;

 

Για να δημιουργήσoυμε φυτά λάχανου από σπόρο, θα χρειαστoύμε 4-6 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψουμε. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι οι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε ετοιμα φυτά λάχανου από γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η ιδανική απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Το λάχανο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, αν και οι ημισκιερές θέσεις είναι χρήσιμες στις πρώιμες καλοκαιρινές φυτεύσεις που έχει πολύ ζέστη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα και χρειάζεται καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμάμε αμμώδη, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη με καλή στράγγιση και πλούσια σε οργανική ουσία.

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το λάχανo;

 

Το λάχανο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και θέλει πολύ και συχνό πότισμα, καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ειδικά κατά την ανάπτυξη της κεφαλής, απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να μην παρατηρηθούν σκισίματα της κεφαλής. Το λάχανο είναι επίσης απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Κατά το φύτεμα του λάχανου, είναι καλή η ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μικτού βιολογικού λιπάσματος. Στη συνέχεια προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης, συντελούν στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του κεφαλιού του λάχανου.

Και ένα tip..

 

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310-315300  ή βρείτε τα στοιχεία μας στον παρακάτω σύνδεσμο http://anotherforest.com/contact/